Bæredygtighed
OECD kritiserer svensk klimapolitik

I 2022 havde Sverige de laveste udslip af drivhusgas per indbygger i EU. Men i løbet af det seneste årti er det gået ned ad bakke med den svenske klimapolitik, fastslår OECD i sin miljøpræstationsrapport for Sverige i år. OECD hævder desuden, at byer som Malmø og Uppsala kunne have draget fordel af trængselsafgifter, som findes i både Stockholm og Göteborg.
12 ud af 16 mål, samt det såkaldte generationsmål, vil ikke blive nået før 2030. Det ser værre ud for biodiversiteten, og fældningen af skovens træer er for omfattende, hvilket reducerer skovens evne til at binde kuldioxid. Ifølge organisationen skyldes dette i høj grad skattelettelser for fossile brændstoffer samt afskaffelsen af iblandingen af biobrændstoffer.
Sveriges klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari (V) siger til Dagens Nyheter, at det er vigtigt at tage kritikken til sig.
– Samtidig er det også sådan, at Sverige har demokrati, og når en ny regering med nye ideologiske grundtanker tiltræder, så vil man gerne føre sin egen politik, en mere liberal klimapolitik.
Pourmokhtari siger også, at organisationen “mangler indsigt i, hvordan svensk skovbrug” fungerer.
Trængselsafgifterne i Stockholm og Göteborg har givet positive miljømæssige resultater, og andre byer som Malmø og Uppsala kunne have draget fordel af tiltaget, skriver OECD. Desuden skal sammenhængen i transportforanstaltningerne forbedres: I løbet af det seneste årti er investeringerne i veje vokset meget hurtigere end investeringerne i jernbaner.
Hvert tiende år gennemfører OECD “Environmental Performance Reviews” for medlemslandene.
I næste uge præsenterer Klimapolitiska Rådet sin årsrapport med anbefalinger til regeringen.
(News Øresund)
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad
-
Erhverv12 måneder ago
Mange virksomheder, men svært at tiltrække kapital til Skånes farmaceutiske klynge
-
Sverige11 måneder ago
Øresund bliver renere, når Malmø og Lund bygger nyt fælles rensningsanlæg og spildevandstunneller for 17,5 milliarder svenske kroner
-
Forskning12 måneder ago
Danske fonde vil synliggøre Danmarks stærke position inden for forskning og tiltrække udenlandske forskere til landet
-
Politics11 måneder ago
Den dansk-svenske koran-afbrænder Rasmus Paludan stiller op for det nystartede svenske parti Folklistan – uden partiets samtykke
-
Politik12 måneder ago
Visitationszoner efter dansk model træder nu i kraft i Sverige