Politik
Satser millioner på Øresundsspørgsmål i Almedalen


Repreentanter fra de seks parter som arrangerer Øresundshuset i Almedalen. Foto: News Øresund – Emilia Søelund
Forrige år blev Øresundshuset kåret som årets meningsdanner på det svenske folkemøde i Almedalen. I år satser lobbyorganisationen fra Øresundsregionen to millioner svenske kroner på at skabe opmærksomhed om grænsehindringer.
– I denne sammenhæng er to millioner kroner ikke meget. Det er mere relevant at spørge sig, hvad det skulle koste os, hvis vi ikke var til stede. Desuden er der seks parter, som deler omkostningerne, siger Patrik Widerberg, senior advisor på Øresundskomiteen, til News Øresund.
Øresundskomiteen præsenterede onsdag et uddrag af rapporten ”Broeffekter og muligheder i Øresundsregionen”. Den skal ligge til grund for årets indsats på det svenske folkemøde i Almedalen, der begynder i slutningen af juni. I rapporten konstateres det, at der findes 24 grænsehindringer, der endnu ikke er løst. Af 33 identificerede hindringer er 19 løst, men samtidig er 10 nye hindringer kommet til.
I Almedalen vil man fokusere på tre særligt kostbare hindringer. Blandt andet regner man med, at det koster samfundet omkring 500 millioner danske kroner, at ikke-EU-borgere, som bor i Sverige, ikke må arbejde i Danmark. I Skåne bor der i alt 50.000 personer, der ikke har EU-statsborgerskab.
Andre grænsehindringer som skal prioriteres er problemet med, at erhvervskvalifikationer ikke anerkendes i nabolandet, samt at det er svært at arbejde i to lande samtidig.
Øresundshuset arrangerer også et række seminarer og debatter i Almedalen, som ikke direkte handler om grænsehindringer. Der skal blandt andet være en PISA-battle mellem Danmark og Sverige. Her deltager viceminister for uddannelse, Bertil Östberg og den danske skoleforsker Niels Egelund.
Ingen minister har endnu accepteret en invitation til at deltage i Øresundshuset arrangement. (News Øresund – Emilia Söelund)
FAKTA/Øresundshuset
Øresundshuset er et samarbejde mellem Region Skåne, Malmö Stad, Lunds Kommune, Helsingborg Stad, Malmö Universitet og Øresundskomiteen.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Ejendomme12 måneder ago
Antallet af danske sommerhusejere i Sverige fortsætter med at falde
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Ny national strategi for klimatilpasning skal effektivisere det lokale arbejde i Sverige