Politik
Svag mindretalsregering skal styre Sverige

På fredag skal Socialdemokraternas Stefan Löfven præsentere sin nye regering. Sammen med Miljöpartiet skal han nu forsøge at styre Sverige. Det bliver ikke nogen nem opgave. Den nye mindretalsregering har kun 38 procent af stemmerne bag sig, og den afgørende udfordring for Löfven bliver at få vedtaget en finanslov.
Det er usikre tider i svensk politik. Men Stefan Löfven er selv sikker på sin mission: Han er overbevist om, at han kan danne regering med Miljöpartiet og præsentere en finanslov som riksdagen vil godkende.
I løbet af ugen har der været intensive forhandlinger mellem de to partier om regeringsdannelsen, og ifølge oplysninger i medierne, er de blevet enige i flere ting. Blandt andet skal Socialdemokraterna og Miljöpartiet været blevet enige om beskæftigelsespolitikken, energipolitikken og forsvaret. De skal endda have nået et kompromis om atomkraften.
Såvel det socialistiske Vänsterpartiet og den borgerlige Alliancen har meddelt, at de vil undlade at stemme i statsministerafstemningen på fredag og dermed gøre plads for Löfvens regering.
Men konstellationen af Socialdemokraterna og Miljöpartiet har kun 38 procent af stemmerne bag sig og vil dermed være afhængig af støtte fra andre partier i den svenske riksdag. Og den store udfordring for Löfven bliver at få vedtaget sit finanslovsforslag, der skal fremlægges senest den 15. november.
Her må Löfven få støtte fra Vänsterpartiet, som han tidligere har afvist i regeringsforhandlingerne. Vänsterpartiets leder, Jonas Sjöstedt, har oplyst, at han er klar til at forhandle om en finanslov- men kun hvis Vänsterpartiet samtidig får en aftale om økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser, ”som de alle er tilfredse med”.
Finanslovsforhandlingerne mellem Vänsterpartiet og Socialdemokraterna fortsætter i øjeblikket, og det er ikke sikkert, at en aftale er klar på fredag. Vänsterpartiet vil blandt andet have et fuldstændigt stop for økonomisk udbytte fra private velfærdsydelser.
Men selv om Jonas Sjöstedt skulle støtte regeringens finanslovsforslag, kan det alligevel blive nedstemt af Sverigedemokraterna, som blev det tredjestørste parti efter valget og sidder tungt på de afgørende stemmer.
Hvordan Sverigedemokraterna vil stemme om finansloven er uvist. Tidligere har partiet undladt at stemme i den sidste afstemning om regeringens finanslov. Men nu har partileder Jimmie Åkesson åbnet for at udnytte sin afgørende rolle og stemme på den mulighed, som er ”mindst skadelig for Sverige”.
Alliancen af borgerlige partier har sagt, at man vil præsentere et fælles finanslovsforslag, og at SD kan støtte dette, og dermed fælde Löfvens forslag. Det ville i så fald, hvis ingen af Alliancens partier medvirker til en løsning, kunne udløse regeringskrise og nyvalg.
Sverigedemokraterna ventes som tidligere, at fremlægge sit eget finanslovsforslag, men det har ingen støtte hos de øvrige partier. (News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet