Politik
Valg i Sverige: Socialdemokraterna strammer udlændingepolitikken


Sveriges Socialdemokraterna, med statsminister Stefan Löfven i spidsen, præsenterede i fredags deres politiske visioner på udlændingeområdet. Flere hjemsendelser og mere støtte til nærområderne er eksempler på disse. Foto: News Øresund
Socialdemokraterna præsenterede i fredags forslag til en strammere udlændingepolitik op til Riksdagsvalget i efteråret. Partiet vil blandt andet styrke indsatserne i nærområderne, og vil arbejde aktivt for at sende flere afviste asylansøgere hjem.
Sveriges regeringsbærende og socialdemokratiske arbejderparti er klar med stramninger til udlændingepolitikken. I et politisk udspil fremhæver partiet 14 konkrete forslag til stramninger, som skal ”opretholde høje ambitioner for job, velfærd og tryghed”, skriver de i udspillet.
Blandt de 14 forslag er der et punkt om styrkede indsatser i nærområderne. Her mener partiet, at sikkerheden samt de humanitære forhold i flygtningelejre udenfor Europa ofte er udfordrede. Derfor foreslår de at øge støtten til forbedringer af disse.
– Bistand fra Sverige og fra EU skal i højere udstrækning støtte mennesker og regioner, hvor mange er på flugt, for at modvirke de bagvedliggende årsager til, at mennesker flygter, skriver Socialdemokraterna i udspillet.
Udover styrkede indsatser i nærområderne foreslår partiet også at beholde de indre grænsekontroller, så længe det kræves. Det inkluderer grænsekontrollen mellem Danmark og Sverige, hvilken så sent som sidste uge blev forlænget med yderligere seks måneder.
Herudover vil partiet også foretage en omfattende reformering af asylmodtagelsen:
– Modtagelsen af asylansøgere skal ske på mere ordnet vis i fremtiden. De, der har ret til beskyttelse, og som dermed får opholdstilladelse, bliver nødt til at lære svensk, tage en uddannelse og arbejde og forsørge sig selv, og den proces skal hurtigere end i dag. Antallet af hjemsendte asylansøgere, der har fået afslag, skal stige, fastslår de i udspillet.
En måde, hvorpå partiet foreslår at reformere asylmodtagelsen, er blandt andet ved at ændre på systemet med boliganvisning. Nuværende lovgivning indebærer, at flygtninge, som selv kan finde en bolig, selv får lov til at vælge bopæl.
Derfor har mange flygtninge ophobet sig de samme steder, som man for eksempel ser det i Malmø, fordi de netop bosætter sig tæt på dem, de kender. I udspillet kalder Socialdemokraterna det nuværende system for “EBO-modellen”.
Den nye lovgivning skal i højere grad sprede fordelingen af flygtninge for at undgå for store koncentrationer af nytilkomne. Det skyldes, at for store koncentrationer potentielt skaber grobund for sociale problemer og parallelsamfund.
Derudover vil partiet forlænge tiden for, hvornår man kan søge asyl igen efter afslag. Med nuværende lovgivning gælder, at man skal vente fire år fra man har fået afslag på sin ansøgning om asyl, til man kan søge igen. Den ventetid vil Socialdemokraterna forlænge til i alt otte år.
Til sidst kan nævnes, at partiet også ønsker at strømline national lov med EU-lov. Det betyder, at Sverige ikke skal tage flere kvoteflygtninge, end hvad EU-lov tilsiger, hvilket landet netop gjorde under flygtningekrisen 2015, mener Socialdemokraterna:
– Sverige skal tage imod sin andel af kvoteflygtninge set i forhold til vores størrelse, ikke mere, lyder det i udspillet.
(News Øresund)
Fakta – 14 forslag
- Den nuværende asyllov ligger fast indtil fælles EU-regler er på plads.
- Grænsekontrollerne vedbliver så længe det kræves, og ID-kontroller forstærkes kraftigt ved behov.
- Centrale modtagecentre for asylansøgere.
- EBO-modellen afskaffes.
- Flere ressourcer til at bestemme asylansøgers identitet/alder.
- Flere forvaringspladser og øget beføjelse til at benytte forvaring.
- Efter at have fået afslag på asylansøgning skal man nu vente otte år på at søge igen frem for fire år. Derudover skal indrejseforbuddet gælde i dobbelt så lang tid.
- Kommuner har tidligere været i stand til at yde tilskud til asylansøgere, som ikke fik opholdstilladelse. Det foranlediger lavere hjemsendelsesrater og undergraver retssamfundet, og derfor skal muligheden fjernes.
- Muligheden for at søge om arbejdstilladelse, hvis man først har fået afslag på asylansøgning, skal fjernes eller reduceres kraftigt.
- Øge støtten til humanitære indsatser i flygtningelejre udenfor Europa.
- Alle lande, som modtager ulandsbistand eller visumlempelser fra Sverige, skal tage imod deres asylafviste medborgere.
- International menneskesmugling skal bekæmpes hårdere.
- FN’s internationale flygtningekvoter skal udvides, så ansvaret spredes over flere lande.
- Sverige skal være drivkraften bag at støtte flere landes evne til at modtage og integrere flygtninge for at opnå en bedre håndtering af flygtninge i verden.
Kilde: Socialdemokraterna
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad