Øresund
”Vi danskere som vil rejse over til vores svenske huse går jo ikke ud og shopper eller spiser på restaurant”

Tre spørgsmål til Karin Svensson, dansk medborger der bor i København, og som ejer et fritidshus på den svenske side af grænsen, som hun håber snart at kunne besøge. 22. december 2020 var seneste gang hun var der, fordi den svenske regering lukkede grænsen til Danmark samme dag med undtagelse for grænsependlere. Derefter har blandt andre beboere på Bornholm, personer med presserende familiesager i Sverige og forældre, der ønsker at besøge deres barn i Sverige, fået lov til at rejse over grænsen. For danske fritidshusejere i Sverige er grænsen dog stadig lukket.
Kan du fortælle os om dit hus, og hvorfor I valgte at købe et hus i Sverige?
– Vi købte hus i Sverige i 2001, fordi vi kan lide naturen og de svenske huse. Den svenske lidt rå natur med skov og andre ting var en stor grund til, at vi ønskede at tage til Sverige. Vi bor i København. Da boede vi i en lejlighed, så vi havde brug for et sted, hvor vi kunne komme ud i naturen. Det er et ret almindeligt svensk træhus beliggende på den del af Hallandsåsen, der vender ned mod Örkelljunga.
Hvordan er du som fritidshusejer blevet påvirket under coronapandemien?
– Det har faktisk påvirket os meget, for nu sidder vi i vores lejlighed i København, og vi har ikke særlig meget plads her. I en normal periode på to uger er vi ti dage i Sverige og fire i Danmark, så vi er kun hjemme, når jeg er på arbejde. Jeg arbejder på et kontor i en daginstitution for børn, der ikke kan bo hjemme hos deres forældre. Den 22. december var den sidste dag, vi var i huset.
Hvordan ser du på den nærmeste fremtid og muligheden for at kunne vende tilbage?
– Vi håber, at den svenske grænse åbnes, så vi kan tage over, som vi plejer at gøre. Det håber vi virkelig meget på. Vi kan heller ikke tage op og se til vores hus, så vi ved ikke, om der er frostskader, eller om der har været indbrud. Det kan vi ikke se. Det er lidt ubehageligt. Jeg tænker, at man skulle kunne gøre for os som for dem, der går på arbejde i Sverige og får lov til at vise en negativ covid-test og rejse over grænsen. Jeg mener, vi ejer jo vores hus. Jeg tror ikke, at vi danskere, der ønsker at tage over til vores huse, shopper eller spiser på en restaurant, vi tager til huset og har al vores mad med os og er kun i huset, når vi er der. Så vi burde være i stand til at vise en negativ test.
I en række interviews vil vi interviewe private og erhvervspersoner, der på forskellige måder arbejder eller er aktive i Øresundsregionen om, hvordan de er blevet påvirket under coronapandemien og af de danske og svenske indrejseregler. Har du forslag til en interviewperson? Giv os da gerne besked til erik.ottosson@oresundsinstituttet.org.
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad