Life Science
Biotekselskaber på begge sider af Øresund rejser større millionbeløb: Et tegn på god forskningsinfrastruktur mener biotekentreprenør

Flere mindre biotekselskaber i Øresundsregionen har de seneste år rejst store millionbeløb til deres forskning- og udviklingsarbejde. De større finansieringsrunder vidner om et forbedret kapitalmiljø i regionen, ifølge branchefolk, men også om en solid startup- og forskningsinfrastruktur, mener Kristina Masson, medstifter af Acrivon Therapeutics. Onkologiselskabet, der har base i Boston og Lund og akademiske rødder til Københavns Universitet, rejste i november 900 mio. svenske kroner i USA og følger i slipstrømmen på andre Københavns-baserede biotekselskaber, der har rejst trecifrede millionbeløb.
Biotekselskabet Acrivon Therapeutics med base i Boston og datterselskab i Lund rejste i USA i november omkring 900 mio. svenske kroner, svarende til ca. 650 mio. danske kroner, fra amerikanske og europæiske investorer i en såkaldt serie B-finansieringsrunde.
Dermed fortsætter tendensen inden for life science-branchen i Øresundsregionen, hvor svenske og særligt danske mindre biotekselskaber i de seneste 2-3 år er lykkedes med at rejse bemærkelsesværdige store pengebeløb fra private investorer til forskning og udvikling af deres behandlingsterapier på blandt andet kræftområdet.

Acrivon Therapeutics’ onkologi-pipeline har rødder i forskning på Københavns Universitet. Foto: Acrivon Therapeutics
I januar i år hentede den København-baserede biotekvirksomhed IO Biotech 950 mio. danske kroner, og i maj skød et konsortium bestående af blandt andre danske Novo Seeds og svenske HealthCap ca. 380 mio. danske kroner i biotekselskabet Adcendo. Muna Therapeutics, Minervax og Snipr Biome er andre eksempler på København-baserede life science-selskaber, der har rejst trecifrede millionbeløb.
Medstifter og direktør i Acrivon Therapeutics, Kristina Masson, mener, at deres nylige kapitalrejsning er et udtryk for en høj kvalitet i ikke bare det enkelte selskab, men generelt i startup- og forskningsinfrastrukturen i Øresundsregionen.
– Det siger meget om vores region. Folk samarbejder meget åbent, og du kan tappe ind i ekspertise og labfaciliteter, så du ikke behøver at sætte alt op fra bunden. Der er mange eksperter i regionen, som hjælper startups, siger Kristina Masson, som leder Acrivon Therapeutics aktiviteter i Lund med seks ansatte, til News Øresund.
De større finansieringsrunder hos mindre life science-virksomheder i Øresundsregionen vidner om et positivt og forbedret investeringsklima samt en øget interesse fra udenlandske kapitalfonde i det dansk-svenske Medicon Valley-cluster, nævner flere branchefolk i rapporten Life Science Across the Øresund.
Kapitaltilførslen til Acrivon Therapeutics, hvis datterselskab Acrivon AB er en del af life science-incubatoren SmiLe i Lund og forskningsmæssigt har tilknytning til Københavns Universitet, skal henover de næste par år bruges til at videreudvikle og klinisk afprøve en teknologi-platform og præcisionsmedicin mod kræft. (Kristoffer Dahl – News Øresund)
NEWS ØRESUND er et resultat af et udviklingsprojekt med Interregfinansiering, som blev gennemført i samarbejde mellem Roskilde Universitet, Lunds universitet og Øresundsinstituttet. Siden 2015 fortsætter udviklingen af News Øresund som en del af Øresundsinstituttet. I 2019-2022 forstærker News Øresund den uafhængige dækning af regionens life science-cluster gennem Øresundsinstituttets engagement i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET er et uafhængigt dansk-svensk videncenter, der gennem analyser, fakta, konferencer og medievirksomhed bidrager til et øget kendskab om udviklingen i regionen. Virksomheden drives uden henblik på at skabe et overskud og med finansiering fra godt 100 medlemmer fra stat, regioner, kommuner, universiteter og det private erhvervsliv i Danmark og Sverige.
Nyhederne fra News Øresund kan frit gengives, hvis News Øresund angives som kilde.
Kontakt os: redaktion (at) newsoresund.org
Mere info: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.org
-
Danmark6 måneder ago
Fælles dansk-svensk ordre på kampkøretøjer til en værdi af 25 mia. svenske kroner
-
Danmark12 måneder ago
Hans Wallmark forlader Riksdagen og bliver Sveriges ambassadør i Danmark
-
Samfund12 måneder ago
København ikke længere blandt verdens 10 dyreste byer at bo og arbejde i
-
Erhverv12 måneder ago
Microsoft investerer 34 milliarder i Sverige inden for cloud-tjenester, AI og et boost af AI-kompetencer
-
Ejendomme8 måneder ago
Den svenske boligformidling Boplats Syd etablerer sig i København
-
Øresund12 måneder ago
Sverige fejrer på fredag midsommeraften – som svarer til Skt. Hans Aften
-
Erhverv12 måneder ago
Tabene stiger for svenske Coops dagligvarebutikker – ligheder med krisen for Coop
-
Okategoriserade12 måneder ago
Novo Nordisk bygger ny fabrik i USA for 27 milliarder og får godkendt fedmemedicin i Kina