Følg os på

Bæredygtighed

Den svenske regerings klimapolitik kritiseres – igen

Publiseret

 

Åsa Persson, formand for Klimapolitisk Råd, under torsdagens præsentation af årsrapporten. Skærmbillede fra deres udsendelse.

For en uge siden blev den svenske regering kritiseret af OECD for sin klimapolitik. Nu slutter Klimapolitiska rådet, som har til opgave at overvåge og evaluere regeringens politik på området, sig til kritikken. Torsdag udgav rådet sin årsrapport — og det er ikke opløftende læsning for regeringen, som for første gang siden rådets oprettelse i 2017 ikke var repræsenteret ved pressemødet. Både klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari (Liberalerna) og landdistriktsminister Peter Kullgren (Kristdemokraterna) havde takket nej.

Sveriges udledning af drivhusgasser steg sidste år, og med den nuværende politik vil Sveriges klimamål for 2030 og forpligtelserne over for EU ikke blive opfyldt. Det konkluderer Klimapolitiska Rådet i sin årlige rapport, som blev offentliggjort torsdag.

Nogle tiltag sidste år var “et skridt i den rigtige retning”, for eksempel at reduktionsforpligtelsen skal hæves fra seks til ti procent, at der skal gives kompensation til kommuner for vindkraft, og at der skal indføres en målrettet elbilbonus.

Men det opvejer ikke tidligere beslutninger, der har øget udledningerne, bemærker Klimapolitisk Råd, som blandt andet henviser til reduktionen af reduktionsforpligtelsen tilbage i 2023. Først i 2027 forventes udledningerne at være tilbage på 2023-niveau.

Svært at nå mål for skov og mark

Målene for transportudledninger kan nås, siger Rådet. Men Sveriges EU-forpligtelse mht. lagring af kulstof i skov og jord inden 2030 ser ikke ud til at blive opfyldt.

– Nettooptaget er bekymrende nok faldet på det seneste på grund af reduceret vækst i skoven, øget fældning og øget naturlig tilbagegang i skoven, sagde Åsa Persson, formand for Klimapolitisk Råd, da rapporten blev offentliggjort.

Rådet opfordrer nu regeringen til i år blandt andet at træffe beslutning om en række tiltag, der skal øge nettoptaget i skovene, samt at vedtage foranstaltninger, der kan reducere udledningerne på kort sigt, såsom skærpede reduktionsforpligtelser og højere afgifter på fossile brændstoffer.

– OECD kom med nogenlunde de samme anbefalinger i deres evaluering, sagde Åsa Persson.

Regeringen inviteret – takkede nej

For første gang siden Rådet blev oprettet i 2017, deltog ingen fra regeringen. Både klima- og miljøminister Romina Pourmokhtari (L) og landdistriktsminister Peter Kullgren (KD) var inviteret, men takkede nej. I stedet deltog Romina Pourmokhtaris statssekretær Daniel Westlén.

I et skriftligt svar til SVT skriver Romina Pourmokhtari:

“Det Klimapolitiske Råd har en vigtig rolle i Sveriges udvikling af klimapolitikken. Nogle af rådets anbefalinger i dette års rapport er allerede ved at blive implementeret af regeringen. Vi vil gå videre med flere tiltag i løbet af mandatperioden for at fremskynde klimaomstillingen”.

Det Klimapolitiske Råd er et tværfagligt ekspertorgan, som blev oprettet i 2017. Det har til opgave at vurdere, om regeringens overordnede politik er i overensstemmelse med de klimamål, som Riksdagen har fastsat.
(News Øresund)

 

 

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Okategoriserade1 dag ago

News Øresund tager en pause i ferien

News Øresund holder pause i de korte uger over påske og 1. maj. Vi er tilbage med nyheder om Øresundsregionen...

Erhverv2 uger ago

Øresundsbroens 25-års jubilæum i fokus, da svensk CEO-netværk mødtes i København

Da det sydsvenske CEO-netværk Friends of Executive samlede 170 personer i en af de store sale på Hotel D’Angleterre i...

Danmark2 uger ago

Arla Foods fusionerer med tysk mejerikoncern

I denne uge blev det annonceret, at mejerikoncernen Arla Foods slår sig sammen med sin tyske pendant, DMK Group, og...

Danmark2 uger ago

Kongelig tilstedeværelse ved Öresundsbrons 25-års jubilæum

Öresundsbron fejrer 25-års jubilæum, og ligesom ved indvielsen fejres den med kongelig pragt. Den 1. juli modtager det svenske kongepar...

Øresund2 uger ago

Flytning tværs over Øresund er stigende – men kun fra Skåne til Østdanmark

Ifølge nye statistikker fra Region Skåne er antallet af flytninger tværs over Øresund steget i løbet af året. Det skyldes...

Politik2 uger ago

Helsingborg bliver vært for Sveriges første NATO-møde

I maj næste år får Helsingborg besøg af NATO-landenes udenrigsministre til et uformelt udenrigsministermøde. – Det er med stolthed, at...

Politik3 uger ago

Svensk politik: En minister og to partiledere i Liberalerna fratræder deres poster

Mandag meddelte tre tunge navne inden for Liberalerna, at de trækker sig fra deres poster. Først trådte ligestillingsminister Paulina Brandberg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.