Øresund
Ny rapport: Øresundsintegrationen gik tilbage 2014, men udviklingen vender snart


Finn Lauritzen, direktør for Öresundskomiteen, præsenterede i dag en ny rapport, som viser en nedgang i integrationen over sundet i 2014. Der findes tegn på en vending i løbet af de kommende år, men han ser på trods af dette behov for at forny drivkræfterne bag integrationen. Foto: News Øresund
I 2014 faldt integrationen over Øresund med fire indekspoint. Det er sjette år i træk, at udviklingen peger nedad. Men vendepunktet er i sigte og drives af den økonomiske udvikling samt boligprisernes opgang i København. Det spår den svensk-danske politiske samarbejdsorganisation Öresundskomiteen, som står bag rapporten, der blev præsenteret i Malmø i dag.
Fra 2013 til 2014 mindskede integrationen over Øresund fra 167 til 163 indekspoint i Öresundskomiteens integrationsindeks. Det er sjette år i træk, at kurven peger nedad. Spørgsmålet er om integrationen dermed befinder sig i en krise. Svaret som gives er, at der er tale om ”en bekymrende udvikling, men ikke en krise”. Snarere mener man, at der findes tegn på, at udviklingen vil vende igen i løbet af de kommende år.
Først og fremmest er det en forventet positiv konjunkturudvikling i både Danmark og Sverige samt en kraftigere stigning i boligpriserne i København end i Sverige, som vil drive udviklingen. En stærkere dansk prisstigning på boliger forventes at medføre, at flere flytter fra Danmark til Skåne samt en øget pendling over sundet som følgeeffekt. Men der er behov for at forny integrationens drivkræfter, mener Öresundskomiteens direktør Finn Lauritzen.
– Mit største ønske er, at vi i 2015 ser integrationen vokse igen. Det vi skal tænke over, er nye årsager til integration, hvis vi ikke har boligprisforskellene – hvad er det så, der kan drive udviklingen? Svaret findes på arbejdsmarkedet: at fjerne grænsehindringer, styrke infrastrukturen og understøtte studentermobiliteten, siger han.
Öresundskomiteens integrationsindeks er baseret på tal for hele året og måler udviklingen over sundet i forhold til den indenlandske udvikling. Dansk Erhverv udgiver også et integrationsindeks over Øresund sammen med Sydsvenska Industri- och Handelskammaren. Også deres seneste beregning viste en faldende integration i 2014. (News Øresund – Jenny Andersson)
Fakta: Öresundskomiteens integrationsindeks juni 2015
Indekset viser udviklingen i integrationen over Øresund sammenlignet med år 2000, da Øresundsbron åbnede. Værdien for 2014 er 163, hvilket er en mindskning med 4 indekspoint fra 167 sammenlignet med 2013. Målingen består af fem delindeks: erhvervsliv, transport og kommunikation, kultur, arbejdsmarked og boligmarked. Erhvervslivets integration er det eneste indeks, der er steget det forløbne år. Områderne arbejdsmarked og boligmarked er mest betydningsfulde.
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Antallet af marsvin i Øresund og Kattegat er mere end halveret
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø får midlertidig ABBA-udstilling
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september