Forskning
Nye milliardforhandlinger venter ESS indenfor et år

Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles. Foto: News Øresund
I alt bidrager tretten europæiske lande med 1,8 milliarder euro for til opførslen af forskningsanlægget ESS udenfor Lund. Men der venter stadig forhandlinger om hvordan driften af anlægget skal finansieres, inklusiv udgiften til at de videnskabelige instrumenter indstilles og justeres. Bare sidstnævnte beregnes til at koste ca. en milliard euro.
Cirka en tredjedel af ESS-byggeriet mangler og p.t. ser den beregnede omkostning på 1,84 milliarder euro, i 2013 priser, ud at holde. Finansieringen af konstruktionen er altså dækket med 96,8 procent, men der mangler cirka 59 millioner euro. De land som først og fremmest er kandidater til at bidrage med de sidste penge er Nederlandene og Belgien, men ingen afgørende nyheder om det spørgsmål er offentliggjort siden 2014.
Omkostningen for at drive materialeforskningsanlægget, som også kommer til at omfatte et datacenter i København, når det står klar, beregnes til 140 millioner euro årligt. Der er endnu ingen overenskomster for hvordan den sum skal fordeles mellem partnerlandene.
Værtslandene Sverige og Danmark lovede deres bud for at få anlægget at bidrage med max 15 procent af driftsomkostningerne, hvilket er en betydeligt mindre andel end de 47,5 procent af konstruktionsomkostningerne som begge lande står for.
Enligt Bo Smith, som var Danmarks chefforhandler da finansieringen af konstruktionen skulle fordeles, vil nye europæiske forhandlinger blive indledt idenfor et halvt til helt år.
– Der findes ingen aftaler om hvordan man finansierer resten af ESS og det koster formentlig en milliard euro henover en periode på 7 år at færdiggøre anlægget til de første eksperimenter. De penge findes ikke endnu, sagde han i forbindelse med en rundbordssamtale omkring ESS under konferensen The Bridge i slutningen af august.
Bo Smith henviser til den såkaldte initiale driftsfase, hvor maskiner og videnskabelige instrumenter indstilles og justeres.
– Det eneste som er slået fast er at værtslandene har sagt at de står for højest 15 procent af de permanente driftsomkostninger. Der skal altså forhandles om finansieringen for overgangsperioden fra konstruktion til den permanente driftsfase, siger han til News Øresund. (News Øresund – Anna Palmehag)
Fakta om ESS
European Spallation Source (ESS) er et europæisk samarbejdsprojekt for at bygge et neutronforskningsanlæg, der bliver op til hundrede gange mere kraftfuldt end dagens anlæg. Selve anlægget bygges i Lund og datacentret ligger i København. Omkostningen for anlægget beregnes til 1,84 milliarder euro i 2013 priser.
Ved anlægget vil en mænge forskellige materialer blive studeret, fra plast og lægemidler til motorer, proteiner og molekyler, ned på nano-niveau.
Tolv lande er fuldgyldige medlemmer: Danmark, Estland, Frankrig, Italien, Norge, Polen, Schweiz, Storbritannien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland og Ungarn, hvorimod Belgien, Nederlandene og Spanien har observatørstatus. Selvom Spanien endnu ikke formelt har besluttet at gå ind som fuldgyldigt medlem har de allerede bidraget med in kind-udrustning til byggeriet. Sverige og Danmark er værtslande.
Forskningsanlægget i Lund åbner for forskning år 2023. Da forventes det at blive besøgt til 2–3.000 forskere hvert år.
Kilde: ESS
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur12 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet