Ejendomme
Øresundsbroens 25 års-jubilæum: En chance for et tættere dansk-svensk samarbejde

Øresundsbroens 25-års jubilæum i sommer er en oplagt mulighed for at tale om fremtiden for regionen og om et tættere samarbejde mellem Danmark og Sverige. Det var et af budskaberne fra nogle af talerne på ejendomskonferencen Real Estate Øresund som fandt sted i Malmø i torsdag.
Af: Christina Solhøj Hansen
”Et jubilæum er ikke bare en fejring, men en chance for at gøre endnu mere sammen,” sagde Kristina Miskowiak Beckvard, Danmarks ambassadör i Sverige.
Sammen med Sveriges ambassadør til Danmark, Hans Wallmark, var de to de første til at gå på scenen til ejendomskonferencen Real Estate Øresund, som blev afholdt i Hyllie i går. Den svenske ambassadør kaldte sin danske kollega for ”min diplomatiske søster”.
Ambassadørernes fælles præsentation understregede det, de formidlede: at relationen mellem Danmark og Sverige aldrig har været tættere, og at i år er et særligt jubilæumsår for begge lande. Det er nemlig ikke kun Øresundsbroen, der fylder 25 år i år. Malmø Havn kan fejre 250 års-jubilæum og Københavns Lufthavn 100 år.
”Noget, der forener Danmark og Sverige er store politiske aftaler, og skatteaftalen for Øresundsregionen var et stort skridt. Vi skal bruge broens jubilæum som anledning til at tage flere initiativer,” sagde Hans Wallmark.
Hyllie og Ørestad ”stærke tvillingesøstre”
Anne Skovbro, den administrerende direktør ved udviklings- og driftsselskabet i København By & Havn, talte varmt om broens betydning særskilt for byudviklingen i regionen. Også hun brugte en søsterbetegnelse om den dansk-svenske relation i Øresund:
”Broen skaber sammenhæng mellem forskellige kulturer, virksomheder og ny bydele,” sagde hun, og nævnte at Ørestaden på den danske side og Hyllie på den svenske er ”stærke tvillingesøstre” som et resultat af broen.
”Jeg tror på, at de næste 25 år af broens levetid vil bringe lige så mange resultater, som de første 25 år,” afsluttede Anne Skovbro.
Femern Bælt bliver en gamechanger for regionen
Afslutningsvis gik den administrerende direktør hos Øresundsbro Konsortiet, Linus Eriksson, på scenen til gårsdagens arrangement. Blikket, for ham, er rettet mod Femern Bælt-tunnelen, som skal stå klar om nogle år, og vil blive ”en gamechanger for regionen,” sagde han.
”Tunnelen vil give en stærkere forbindelse mellem Tyskland og Sverige med en forkortet rejsetid. Det vil påvirke unges studievalg og arbejdsmarkedet i regionen,” sagde Linus Eriksson og fortsatte om betydningen af Øresundsbroen:
”Tager man toget fra Sverige til Danmark, har man et helt andet arbejdsmarked,” sagde Linus og påpegede, at ”alt andet lige tjener en grænsependler 50 procent mere ved at arbejde i København end ved at arbejde i Sverige.”
(News Øresund)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Kultur12 måneder ago
91 svenske komponister bag 5.700 opdigtede kunstnernavne på Spotify
-
Sverige12 måneder ago
Malmø bliver den første by i Europa hvor politiet udstationerer droner på tagene
-
Okategoriserade12 måneder ago
Øresundsdebat uge 12: Forskellige holdninger til, at Sveriges nye danske fodboldlandstræner taler engelsk
-
Øresund12 måneder ago
Flytrafikken vokser hurtigere i København end i Oslo og Stockholm
-
Samfund12 måneder ago
Tusindvis af tyskere flytter til Sverige – “Schwedenhaus” er nyt hashtag på sociale medier
-
Arbejdsmarked12 måneder ago
Malmøboen Kate Plaskonis er på Berlingskes Talent 100-liste
-
Bæredygtighed12 måneder ago
Danske Bank skiller sig af med investeringer i olie-, gas- og kulselskaber, der ikke har en realistisk overgangsplan i henhold til Paris-aftalen