Infrastruktur
Svensk handelskammer vil skabe dansk debat om fast forbindelse Helsingør – Helsingborg

HELSINGBORG. I Sverige er der bred støtte, såvel politisk som folkeligt, for en fast forbindelse mellem Helsingborg og Helsingør. Nu ligger bolden hos Danmark, og der er forbindelsen ikke lige så højt på dagsorden. Det siger Per Tryding, viceadministrerende direktør for Sydsvenska Industri- och Handelskammaren ved Helsingborgs Erhvervsmesse.
Erhvervsmessen i Helsingborg varer hele ugen, og onsdag lå fokus på hvad en fast forbindelse til Helsingør skulle betyde for regionen.
”Vi må vænne os til tanken, at HH-forbindelsen vil blive virkelighed,” siger Per Tryding.
Han konstaterer, at både den gamle og den nye svenske regering er for HH-forbindelsen, og han fremhæver også undersøgelser, som viser, at der findes en bredt folkelig støtte for forbindelsen.
Men i Danmark er interessen mindre.
”Danmark har mange andre projekter at arbejde med, ikke mindst Fehmern- tunnelen,” siger Per Tryding. Den trægere danske økonomi bidrager også til en svagere interesse for forbindelsen, ifølge ham.
”Det vi vil gøre fra handelskammerets side er at starte debatten i Danmark,” siger Per Tryding.
Han vurderer, at 2015 bliver et afgørende år. Dels skal den svenske regerings analyser om det gigantiske byggeprojekt ”Sverigebyggeriet” gennemgås, og dels er der valg i Danmark.
”Udvikle søfarten i stedet”
Men ikke alle er enige i det fantastiske med en fast forbindelse. Carl-Johan Hagman, administrerende direktør for Stena Line, anser, at man bør udvikle søfarten og havnene i stedet for at stirre sig blind på en fast forbindelse.
”Fra mit perspektiv er hele søfartssektoren undervurderet. Havet som et forbindelsesled er groft undervurderet. Der er en årsag til at 90 procent af al handel transporteres til søs,” siger han ved erhvervsmessen.
Carl-Johan Hagman oplyser, at Helsingborg har Sveriges næststørste containerhavn, og at havnen og omkringliggende virksomheder beskæftiger 12.000 personer. Han fremhæver også, at transportbehovet vil blive drastisk øget.
”Det fine med søfart er, at vandet ikke har nogen begrænsning i kapacitet. Det er den mest effektive måde at fragte gods,” siger han.
Når det gælder miljøaspektet nævner han Scandlines planer om at sejle batteridrevne skibe over sundet mellem Helsingør og Helsingborg.
”Jeg argumenterer ikke imod en fast forbindelse. Men jeg anser, at vi må skynde os langsomt og lave ordentlige, objektive analyser,” siger han. (News Øresund – Linus Lindqvist)
-
Erhverv12 måneder ago
Mobilbetaling mellem Danmark, Norge og Finland bliver muligt inden sommer
-
Infrastruktur11 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Kultur11 måneder ago
Nord 55° – nyt nordisk mediepolitisk initiativ dannet i København
-
Turisme/kultur12 måneder ago
Rekordmange danske turister besøgte Skåne sidste år
-
Samfund12 måneder ago
Billigere togrejser over sundet i Eurovision-ugen
-
Cleantech12 måneder ago
Nyt fossilfrit stålværk i Luleå reducerer Sveriges CO2-udledning med syv procent
-
Øresund11 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet