Arbejdsmarked
60 procent færre svenske unge arbejder i Danmark


Antallet svenske unge mellem 16 og 24 år, som arbejder i Danmark er faldet voldsomt – fra 3.056 i 2007 til omkring 1.300 i 2013. Og så var antallet job steget igen året før. Foto News Øresund – Johan Wessman.
Unge svenske Øresundspendlere har haft det svært under krisen. Mellem 2007 og 2013 er antallet svenske unge i alderen 16-24 år, som arbejder i Danmark mindsket med 60 procent. Men nu er udviklingen vendt igen. Det viser en analyse fra Öresundsinstituttet.
”Situationen var speciel i 2006-2007. Den danske økonomi var overophedet, og arbejdsgiverne skreg efter mere arbejdskraft,” siger Öresundsinstituttets chefanalytiker Britt Andresen.
Hun peger på, at de svenske unge ikke formåede at beholde deres job i Danmark lige så godt som de danske unge gjorde under lavkonjunkturen. I 2007 arbejdede 3.056 svenske unge mellem 16 og 24 år i Danmark. Forrige år var det bare omkring 1.300 svenske unge tilbage på det danske arbejdsmarked.
”Fra et Øresundsregionalt perspektiv er det foruroligende,” siger hun.
Mange af Øresundspendlerne bor i Malmö og arbejder i København. Mellem 2007 og 2013 faldt antallet unge Malmøboere, som arbejder i København fra 1.927 til 830. Det er især butiksansatte, som mistede deres job.
Men samtidig som de unge rammes hårdest af krisen, er det også den gruppe, som tidligst mærkede konjunkturvendingen på det danske arbejdsmarked. Allerede for et år siden øgede antallet svenske unge på det danske arbejdsmarked med 21 procent, og Britt Andresen tror, at stigningen vil fortsætte i 2014.
”Men vi regner med, at antallet pendlere over Øresund fremover vil øges i en mere afbalanceret takt end hvad vi så under den forrige højkonjunktur.
De danske job har sænket arbejdsløsheden i Malmö. Uden hjælp fra det danske arbejdsmarked havde Malmös ungdomsarbejdsløshed været relativt høj, også under den forrige højkonjunktur. Men Øresundspendlingen øger samtidig konjunktursvingningerne for de skånske unge.
”Det medfører, at svenske unges tilgang til det danske arbejdsmarked især er et fænomen under højkonjunkturen,” skriver Britt Andreasen i analysen.
Interessen for at arbejde i Danmark virker derimod ikke være faldet, og den nuværende stigning opleves gennem at flere svenske får arbejde i København.
”Vi får ofte besøg af unge, som har fået arbejde, og vi får også direkte henvendelser fra danske virksomheder, som vil ansætte svenske unge,” siger Sandra Forsën, afdelingsleder på Øresunddirekt.
De svenske unge, som har arbejdet i Danmark og er blevet arbejdsløse, får udbetalt dagpenge fra Sverige. Afgørende er hvilket land man er socialforsikret i. Ved deltidsarbejdsløshed gælder dog andre betingelser og regler.
”Generelt gælder det, at en grænsependler, der er blevet heltidsarbejdsløs, allerede på den første ledighedsdag skal registrere sig som ledig,” siger Sandra Forsén.
På samme måde skal den arbejdsløse søge om optagelse i en A-kasse i bopælslandet indenfor sit fagområde. (News Øresund)
-
Infrastruktur12 måneder ago
Snälltåget indsætter flere tog fra Stockholm til København i perioden maj-september
-
Arbejdsmarked11 måneder ago
Ny dansk-svensk skatteaftale på plads: Offentligt ansatte omfattes og hjemmearbejde være enklere
-
Øresund12 måneder ago
Økonomien i Øresund: Beskæftigelsen fortsætter med at stige i Danmark, og inflationen i Sverige faldt mere end forventet
-
Erhverv11 måneder ago
Svenske ESS Group åbner sit andet hotel i Danmark næste år
-
Sverige12 måneder ago
Svenskerne arbejder længere – den reelle pensionsalder er steget til 66 år
-
Forskning12 måneder ago
Nordisk rapport: Ingen klar sammenhæng mellem valutapolitik og vækstudsving
-
Miljø12 måneder ago
Naturvårdsverket, den svenske forvaltningsmyndighed inden for miljøområdet: Sverige vil ikke nå hverken nationale klimamål eller EU-mål med de nuværende politiske beslutninger
-
Kultur12 måneder ago
Eurovision i Malmø: Musikfestival, der også skaber bekymring for terror, optøjer og jødehad