Følg os på

Norden

OECD: Ligestilling i Norden har styrket den økonomiske vækst

Publiseret

 

Sveriges socialminister, Annika Strandhäll (S), er positiv over for OECD-rapportens konklusioner. Hun fremhæver, at “Norden i dag er verdens mest ligestillede region, og denne rapport viser de store sociale fordele, der følger med en effektiv ligestillingspolitik”, siger hun i en pressemeddelelse. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Øget ligestilling i de nordiske lande styrker den årlige vækst i BNP pr. indbygger med 10-20 procent. Det svarer til, at danskerne i gennemsnit har 31.000-37.000 kroner mere mellem hænderne om året, fordi mænd og kvinder har fået mere lige vilkår i arbejdslivet. Det viser ny OECD-rapport.

Ligestilling er et mål i sig selv. Indbyggere i lande med højere grad af ligestilling er nemlig generelt gladere, sundere og mere tillidsfulde, skriver OECD i rapporten.

Men udover at være et mål i sig selv, kan ligestilling også bruges som instrument til at opnå andre samfundsmæssige fordele såsom en bedre økonomi. Ifølge OECD har de nordiske landes ligestillingspolitik nemlig medført, at landenes årlige tilvækst i BNP pr. indbygger i løbet af de seneste 50 år har været 10-20 procent større, end hvis de havde været foruden ligestillingen.

I Danmark og Sverige svarer det til, at hver enkelte indbygger i gennemsnit har 5.000-6.000 USD mere mellem hænderne, hvilket i dansk valuta svarer til 31.000-37.000 kroner ekstra. I Norge svarer ligestillingen i arbejdslivet imidlertid til 9.000 USD ekstra oveni hatten pr. indbygger, som er cirka 56.000 danske kroner.

I Sverige skyldes den stigende lighed mellem mænd og kvinder blandt andet en effektiv ligestillingspolitik, siger Sveriges socialminister, Annika Strandhäll (S), i en pressemeddelelse om rapportens offentliggørelse.

– De nordiske lande har valgt forskellige tilgange, men har det fælles mål at give mænd og kvinder lige muligheder i arbejdslivet. I dag er Norden verdens mest ligestillede region, og denne rapport viser de store sociale fordele, der følger med en effektiv ligestillingspolitik, siger hun.

OECD-rapporten blev desuden præsenteret og diskuteret tirsdag på konferencen Social Political Forum i Montréal, Canada. Annika Strandhäll deltog også i konferencen, der op til dagen pointerede de politiske reformer, der har gjort det muligt for mænd og kvinder at blive mere lige i arbejdslivet

– At kvinder og mænd kan deltage på arbejdsmarkedet på lige vilkår er en vigtig forudsætning for at opnå økonomisk lighed. Flere vigtige politiske reformer som børnepasning, ældrepleje og barselsordningen har været afgørende for udviklingen af ligestilling i Sverige. For at overvinde globale udfordringer skal vi arbejde sammen og dele viden og information, siger hun i en pressemeddelelse.

Barselsordningen minder meget om hinanden på tværs af de nordiske lande, hvor Danmark faktisk er det land, som i sin politik gør mindst for at udligne antallet af barselsdage mellem mor og far.

Rapporten påpeger desuden to forskellige parametre, som er med til at skabe mere lige vilkår for mænd og kvinder: Ligestilling i forhold til at være i arbejde, og ligestilling i forhold til antal ugentlige arbejdstimer.

Ifølge OECD er ligestilling i forhold til at være i arbejde allerede godt sikret i Norden, og derfor understreger rapporten, at fremadrettede indsatser på ligestillingsområdet gør klogt i at fokusere på timeantallet.

Organisationen vurderer, at hvis de nordiske lande udligner forskellen i antal arbejdstimer mellem mænd og kvinder inden 2040, og udligner den relativt lille forskel i tilknytning til arbejdsmarkedet, kan den årlige BNP-tilvækst blive 15-30 procent større.

Specifikt for Danmark vil en komplet ligestilling af mænd og kvinders tilknytning til arbejdsmarkedet samt en lige fordeling af det ugentlige antal arbejdstimer løfte Danmarks samlede BNP pr. indbygger med 19 procentpoint i perioden 2013-2040, viser rapporten. Det svarer til, at hver enkelt indbygger i gennemsnit vil få 6.100 USD mere til rådighed i løbet af perioden.

(News Øresund)

Fakta: Om rapporten

OECD-rapporten, som også går under navnet ’Is the Last Mile the Longest? Economic Gains from Gender Equality in Nordic Countries’, er udarbejdet under generalsekretær Angel Gurrías overordnede opsyn, og er blandt andet finansieret af Nordisk Ministerråd.

Rapporten benytter gennemløbende begrebet ’nordiske lande’, som i denne sammenhæng dækker over Danmark, Sverige, Norge, Findland og Island. Åland, Færøerne og Grønland er fravalgt, da datagrundlaget for disse områder ikke er tilstrækkelige.

Når OECD pointerer, at Danmarks og Sveriges BNP-tilvækst svarer til cirka 5.000-6.000 USD, tager de udgangspunkt i købekraften for en amerikansk dollar i 2010 (USD PPP 2010).

Læs mere

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Aktuelle nyheder

Okategoriserade10 timer ago

Den svenske regering vil leje fængselspladser i Estland

Sverige vil leje op til 600 fængselspladser i Estland for at lette byrden for det svenske fængselsvæsen. For at aftalen...

Danmark1 uge ago

Den svenske regering forbereder dansk-svensk undersøgelse af ny fast forbindelse over Øresund

Den svenske regering har givet en undersøger til opgave at klarlægge, hvordan en bilateral udredning om en ny forbindelse over...

Danmark5 dage ago

København undersøger otte mulige nye metrolinjer, heriblandt en Øresundsmetro til Malmø

Efter en screening foretaget af Metroselskabet har et politisk flertal i København besluttet, at otte mulige nye metrolinjer skal undersøges...

Infrastruktur6 dage ago

Ny rapport: sådan skal Arlanda Lufthavns konkurrenceevne styrkes

Mens Kastrup Lufthavn vinder terræn i Norden, ser det anderledes ud for Stockholms lufthavn Arlanda, som har tabt passagerer de...

Sverige6 dage ago

Færre børn betyder, at Malmø sænker befolkningsprognosen

For nogle år siden talte man om den kommende halvmillionby Malmø. Nu konstaterer Sydsvenskan, at ”Malmøs babymangel fortsætter – langt...

Sverige1 uge ago

Lund tiltrækker flere og flere udenlandske studerende

Flere og flere internationale studerende søger mod Sverige – og interessen for Lunds Universitet er større end nogensinde. Op til...

Danmark5 dage ago

Svensk erhvervsavis: 121 milliarder DKK investeres i dansk medicinalindustri

Den danske medicinalindustris succes med Novo Nordisk i spidsen har forvandlet Danmark til en industrination, hvilket fremhæves i det svenske...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.